top of page
Příspěvek: Blog2_Post

❄⁣🥚 ⁣SOCIAL FREEZING A VŠE CO O NĚM POTŘEBUJETE VĚDĚT:

👉 Social freezing, známý také jako kryokonzervace vajíček, je lékařský postup, který umožňuje ženám zamrazit svá vajíčka pro pozdější použití, a tím získat pocit kontroly nad svým reprodukčním zdravím. Jedná se o proces, který zahrnuje hormonální stimulaci vaječníků s následným transvaginálním odběrem a poté zamrazením a uložením životaschopných vajíček ženy.” (Fertil Steril Guidelines, 2013)


💭 KDY O METODĚ PŘEMÝŠLET:

- Mám zdravotní potíže: Ženy diagnostikované s lékařskými obtížemi, jež vyžadují náročnou léčbu (např. chemoterapie) či mají jiné zdravotní obtíže, které způsobují potíže s přirozeným početím. V případě, že se vás toto týká, velmi doporučujeme zvážit social freezing pro uchování plodnosti. Náročnější léčby totiž ovlivňují kvalitu vajíček (a stejné je to i u spermií).

- Nemám partnera: Social freezing umožňuje ženám odkládat mateřství do doby, kdy najdou vhodného partnera nebo se dostanou do vhodné životní situace pro založení rodiny.

- LGBTQIA+: Ženy, které mají jiné sexuální preference a vědí, že chtějí mít v budoucnu dítě. 

- Kariéra: Ženy, které chtějí dosáhnout jisté mety v kariéře a mateřství odložit na pozdější věk.


👩‍⚕️ MUDr. Hana Višňová Ph.D. (vedoucí lékařka IVF Cube a odborná garantka Nadačního Fondu ProPlodnost) doporučuje metodu pouze velmi mladým ženám. V našem rozhovoru řekla: 💬 ⁣“O social freezingu by měly ženy vědět, že je to metoda vhodná pouze pro velmi mladé ženy, že to je metoda taky vhodná pro ženy, které jsou bohužel vážně nemocné a musí podstoupit chemoterapii, že vůbec ta možnost existuje jak si uchovat vajíčka do budoucna a na druhou stranu by měly ženy vědět, že vajíčka nemusí všechna přežít po rozmražení, nemusí se je podařit oplodnit a že to není záruka toho že se jim to dítě z těch zamražených vajíček narodí.” 


👌V ČEM JE ZAMRAŽENÍ DOBRÉ:

- Uchování plodnosti: V případě vážnějšího onemocnění je zamražení velkým pomocníkem v uchování plodnosti. 

- Plánování rodiny: Metoda poskytuje ženám větší kontrolu nad tím, kdy chtějí mít děti, a umožňuje jim plánovat podle svých individuálních potřeb.


🤔 K ZAMYŠLENÍ: 

Často se udává, že social freezing může snížit stres spojený s tzv. tikajícím časem biologických hodin a umožnit ženám plánovat své rodiny podle svých vlastních potřeb. Avšak vyšší věk má vliv na celou řadu biologických změn a případných rizik (nejen) v těhotenství a proto je nutné mít na paměti, že ačkoli máme kvalitní zamražené vajíčko, které samo o sobě zpravidla drží takovou kvalitu, v jaké se odebere (může tudíž být i kvalitnější, než případné vajíčko, které by žena měla o několik let později), stále nám nezaručí zdravé těhotenství.


S vyšším věkem se bohužel zvyšuje také riziko ztráty miminka - viz graf Zdroj: Harvard Medical School, Fretts, 2016 - strana 266, Figure 4.


The risk of stillbirth by gestational age and maternal age. The risk for stillbirth for singleton births without congenital anomalies by gestational age, 2001-02. Reproduced from Reddy U, Ko C, and Willenger M (2006) Maternal age and the risk of stillbirth throughout pregnancy in the US. American Journal of Obstetrics and Gynecology 195: 764-770, with permission from Elsevier.


“Social freezing v nás bohužel mnohdy vyvolává falešnou jistotu.” - MUDr. Hana Višňová Ph.D. (vedoucí lékařka IVF Cube) 


👀 ⁣JAK SOCIAL FREEZING PROBÍHÁ:

1. Konzultace s lékařem

Prvním krokem k social freezingu je konzultace s lékařem nebo specializovaným reprodukčním specialistou. Během této konzultace budete diskutovat o vašem zdravotním stavu, reprodukčním zdraví, osobních cílech a důvodech, proč se rozhodujete pro tuto metodu.

2. Hormonální stimulace

Pokud se rozhodnete pokračovat, následuje fáze hormonální stimulace. Během této fáze budete podstupovat injekce hormonů, které stimulují vývoj vajíček ve vašich vaječnících. Tento proces může trvat několik týdnů a vyžaduje pravidelné návštěvy u lékaře a monitorování ultrazvukem a krevními testy.

3. Odběr vajíček

Když jsou vaše vajíčka připravena k odběru, lékař provede minimálně invazivní chirurgický zákrok známý jako punkce vajíček. Během tohoto zákroku se vajíčka odebírají z vaječníků pod kontrolou ultrazvuku. Postup je prováděn v celkové anestezii, což zajišťuje minimální bolest a nepohodlí.

4. Zamražení vajíček

Odebraná vajíčka jsou okamžitě zamrazena na velmi nízkou teplotu, což zastaví jejich stárnutí a uchová jejich kvalitu pro pozdější použití.



⚠️ RIZIKA SPOJENÁ SE SOCIAL FREEZINGEM:

Social freezing, tedy zamražení vajíček za účelem odložení mateřství, je pro mnoho žen vhodnou volbou, ale existují situace, kdy by měly zvážit, zda je to pro ně ta správná cesta. Zde je několik důvodů, proč by žena neměla podstupovat social freezing:

- Lékařské kontraindikace: Pro některé ženy mohou existovat lékařské kontraindikace nebo zdravotní důvody, proč by neměly social freezing podstoupit. Je důležité konzultovat s lékařem ohledně osobního zdravotního stavu.

- Finanční náklady: Social freezing je finančně náročný proces. Pro některé ženy mohou náklady spojené s hormonální stimulací, odběrem vajíček a následným skladováním vajíček představovat značnou finanční zátěž. Cena social freezingu se pohybuje v řádu desítek tisíc (od cca 40 000,- až po vícenásobné částky, ty se odvíjejí od toho kolik je odebraných vajíček, na kolik let je v balíčku úchova a každý další rok se účtuje rok na úchovu vajíček)

- Biologický věk: I když social freezing umožňuje odložit mateřství, věk ženy má stále vliv na reprodukční úspěšnost. Zamražení vajíček nezastaví biologický tikající čas, a pokud žena příliš pozdě zamrazí svá vajíčka, může být úspěšný výsledek problematický.

- Nezaručí úspěch: Ačkoli úspěšnost social freezingu je relativně vysoká, neexistuje záruka, že budoucí pokusy o těhotenství budou úspěšné. Úspěšnost závisí na kvalitě zamražených vajíček i dalších faktorech.

- Psychická a fyzická zátěž: Pro některé ženy může být proces hormonální stimulace a odběru vajíček emocionálně i fyzicky náročný. Je důležité brát v úvahu, že tento proces může představovat stres a nepohodlí.


📊 STATISTIKY PRO ČR:

Úspěšnost social freezingu se liší podle mnoha faktorů, včetně věku pacientky a kvality zamražených vajíček. V České republice a EU jsou statistiky srovnatelné. Průměrná úspěšnost IVF s použitím zamražených vajíček se pohybuje kolem 30-40 % (Kakar et al., 2023), což je srovnatelné s úspěšností  čerstvých vajíček. Důležité je mít na paměti, že individuální úspěch může kolísat a závisí na mnoha faktorech, včetně věku ženy, kvality vajíček, životosprávy obou partnerů a dalších zdravotních aspektů.



Závěrem, je důležité, aby každá žena, která uvažuje o social freezingu, vše nejdříve konzultovala s lékařem, zvážila své individuální potřeby a situaci a informovala se o výhodách i potenciálních rizicích této metody. Social freezing může být velmi nápomocnou a vhodnou metodou, avšak neplatí to plošně a pro některé ženy nemusí být vhodný. 



Zdroje:

- Angel Petropanagos et al., 2015 - Social egg freezing: risk, benefits and other considerations

- Smith et al., Journal of Assisted Reproduction and Genetics, 2019

- European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE), Annual Report, 2021

- Johnson et al., Human Reproduction, 2020

12 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Adéla F.: Jste mladá, nebrečte

Ze začátku to znělo tak jednoduše. Chceme miminko, tak budeme mít miminko. Gynekolog byl při pravidelných kontrolách doslova nadšený, že...

Míša H: Máma s prázdnou náručí

Někdo si může myslet, že druhá ztráta může bolet méně, nebolí. Jediné, co víte je, že s tím dokážete žít.

TAHÁK: REPRODUKČNÍ ZDRAVÍ & RAKOVINA

Plodnost nám může ovlivnit jak nemoc samotná, tak i její léčba. V důsledku onkologické nemoci dochází k různým změnám v našem těle.

bottom of page