top of page
Příspěvek: Blog2_Post

TAHÁK: REPRODUKČNÍ ZDRAVÍ & RAKOVINA

V naší knize #Příběhyorakovině máme celou řadu taháků, které jasně, stručně a srozumitelně učí o nejrůznějších pojmech týkajících se tématu nádorového onemocnění. Stejně jako celá naše kniha prošly tudíž i jednotlivé taháky rukama odborníků z řad onkologie FN v Motole, terapeutů Pro Gaudia, a řady dalších. Kniha je doplněná o příběhy těch, kteří s onemocněním přišli do styku, ať už jako pacient či příbuzný. Najdete zde silné příběhy Evy Adamczykové, Chantal Poullain či Oskara Hese. Děkujeme za podporu a důvěru všem.


Reprozdraví & nádorové onemocnění:


Značná část mladých pacientek a pacientů přemýšlí o tom, zda budou moci mít po nemoci děti. Jak vlastně léčba ovlivní jejich šanci na miminko a zda existuje něco, čím bychom si naše šance mohli tak trochu „pojistit“? Plodnost nám může ovlivnit jak nemoc samotná, tak i její léčba. V důsledku onkologické nemoci dochází k různým změnám v našem těle, např. k tzv. hormonální nedostatečnosti. A nedostatek konkrétních hormonů může být problémem, kvůli kterému se nám nemusí dařit otěhotnět. Léčba však může ohrozit naši plodnost nejvíce. 


Před léčbou: Umožňuje-li to náš zdravotní stav, necháme si zmrazit vajíčka, spermie nebo celá embrya, a až budeme v pořádku, použijeme je. Zpravidla by se tato možnost měla probrat co nejdříve s ošetřujícím lékařem i vzhledem k tomu, že u léčby rakoviny hraje čas důležitou roli a někdy je potřeba čekat i několik týdnů, než přijde na řadu samotný odběr vajíček. Plodnost ovlivňuje nejen druh, ale i dávkování léčby, a proto je důležité naše záměry lékařům včas sdělit. Své možnosti můžeme probrat i s odborníky z reprodukčních klinik.


Muži: Chemoterapie, radioterapie nebo jejich kombinace snižují počet spermií, poškozují jejich pohyblivost a mohou způsobit změny tvaru spermií nebo narušit jejich DNA. Zda je neplodnost pouze dočasná, nebo zůstane trvalá, ovlivňuje celá řada faktorů: typ nádoru, stadium nemoci, věk pacienta, léčba – její dávkování, způsob podání, ale i míra plodnosti muže předtím, než zahájil léčbu. Léčba chemoterapií může ovlivnit jakoukoli rychle se tvořící tkáň, což jsou například i kanálky varlat, které tvoří spermie. Naštěstí existuje v dnešní době celá řada možností, jak si plodnost zachovat. 


Odběr spermií: Odběr spermií je uskutečněn masturbací buď ve speciální místnosti na klinice, nebo po domluvě u vás doma – v tomto případě je ale nutné spermie na kliniku dopravit co nejdříve, cca do 30 minut. V odebraném vzorku se hodnotí vlastnosti a kvalita spermií, tzv. spermiogram. Ve většině případů je vhodné provést několik odběrů a uchovat více vzorků. Spermie se skladují v tekutém dusíku, takto zmrazené vydrží bez poškození kvality klidně 20 let!


Ženy: Chemoterapie může vážně poškodit vajíčka, proto je vhodné myslet na zachování plodnosti již před započetím léčby. Některé závažnější léčby bohužel mohou vést až k odebrání části reprodukčních orgánů. Je ale dobré mít na paměti, že dnešní medicína umí leccos a je možné otěhotnět a donosit miminko i v případě, že máme funkční pouze jeden vaječník. 


Odběr vajíček: V jednom běžném cyklu dozraje ve vaječníku jedno vajíčko, abychom mohli vajíček odebrat více najednou, potřebujeme vaječníky hormonálně stimulovat. Tato stimulace se provádí pomocí injekcí do podbřišku po dobu zhruba 12 dní, poté je v těle vytvořen dostatek vajíček k odběru. Samotný odběr probíhá v celkové anestezii asi 5 až 15 minut, poté si pacientka ještě chvíli odpočine na pokoji a může odcházet domů. Vajíčka se dávají zamrazit. Aby je však mráz nepoškodil, ukládají se do speciálního roztoku. Takto zmražená vajíčka se mohou uchovávat až 12 let.


Po léčbě: Pokud jsme již po léčbě a bohužel nám léčba nepříznivě ovlivnila plodnost, existují možnosti, jako jsou darovaná vajíčka, spermie nebo celá dárcovská embrya. Je však důležité myslet na to, že přestože náš zdravotní stav po léčbě může být dobrý, tělo potřebuje nějaký čas na regeneraci a doporučuje se zpravidla počkat alespoň rok po ukončení léčby, než žena otěhotní. Toto však může být velmi individuální a záviset na druhu a místě léčby, a je proto vždy vhodné poradit se s lékařem.


Těhotenství ani kojení nás před nádorem neochrání!

  • Ačkoli to není běžné, není ani výjimkou, že se může objevit nádor v těhotenství. Mezi zhoubné nádory spojované s těhotenstvím se řadí nádory, které se objeví do jednoho roku od porodu. 

  • Často také slýcháváme, že když kojíme, nemůže se nám stát, že objevíme nádor v prsu. I tato situace však nastat může, jen se, vzhledem ke změnám v prsou během kojení, hůře odhaluje. 


Věděli jste, že existuje přímo lékařský obor s názvem onkogynekologie? Zabývá se obecně nádory ženského pohlavního ústrojí. Na onkogynekologickém oddělení provádějí řadu vyšetření jako třeba ultrazvukovou diagnostiku nádorů, předoperační vyšetření, operační léčby nádorů nebo aplikace chemoterapie a biologické léčby. 

13 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page